Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Γιατί αγόρασα μετοχές της FF Group την αμέσως προηγούμενη της αναστολής ημέρα. (Και δεν ανησυχώ καθόλου γι αυτό)
Σίγουρα το θέμα του τριημέρου. Που όσο κι αν κάποιοι καμώνονται πως δεν τους απασχολεί τάχα μου, η σπουδή και η εμπλοκή που επιδεικνύουν για το γεγονός τους καθιστά σημειολογικά υποκριτές. Εγώ πάλι ως αιρετικός, δεν θα ασχοληθώ με το προφανές, αλλά -σε τούτο δω το έκτακτο πόνημα- θα δω την ιστορία με τη δική μου μου ματιά.

Για αρχή να θέσω το πλαίσιο αναφοράς:


Όσοι γνωρίζουν την ουσία της υπόθεσης δεν ομιλούν και όσοι ομιλούν, δεν γνωρίζουν την ουσία.

Ας ξεκινήσουμε από τα μέσα: Υπάρχουν δύο φάσεις στην ιστορία. Η πρώτη που άρχεται με τη δημοσίευση της αναφοράς του Quintessential και εκτείνεται ως και τις ενέργειες της διοίκησης με τις αγορές ιδίων μετοχών και τις διαβεβαιώσεις περί σκευωρίας και η δεύτερη φάση, που καταλαμβάνει το διάστημα από την αναστολή της διαπραγμάτευσης εως  και σήμερα. Και ενώ στην πρώτη φάση, παρατηρούμε μια ισάριθμη και ισόχρονη κάλυψη από το σύνολο των οικονομικών μέσων, από το Mononews ως το skai.gr, στη δεύτερη φάση οι συστημικοί απέχουν διακριτικά με την σκυτάλη να λαμβάνουν οι συνήθεις ύποπτοι, liberal με πολλαπλή κάλυψη και bankingnews με τη γνωστή προσέγγιση "Στέφανος Χίος style". Η "Ναυτεμπορική" για παράδειγμα, περνάει το θέμα στα ψιλά -μεταξύ του καθημερινού σχολίου για το χρηματιστήριο και του Market Beat", ενώ το δεδηλωμένα αντικυβερνητικό liberal ασχολείται με το θέμα κοντά στις δέκα φορές, κάποιες φορές μεμφόμενο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάποιες άλλες επισημαίνοντας την ευρεία διασπορά της μετοχής ανάμεσα σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.  Δεν θα αδικήσω ούτε τους μεν ούτε τους δε γι αυτή τους τη στάση. Πρόκεται για μια πρωτόγνωρη περίπτωση, με διάφορους εμπλεκόμενους και λεπτές ισορροπίες και ένας συντάκτης ύλης δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει την πελατεία του με άστοχους χειρισμούς. Τον πίνακα της πληροφόρησης συμπληρώνουν οι σχολιαστές δεύτερης γραμμής, γνωστοί και μη εξαιρετέοι σταλεγάκηδες, bloggers και ακολουθεί η πλέμπα τύπου "είδα φως και μπήκα", που αφού παρατηρήσει προς τα που φυσάει ο αέρας ρίχνει αθερινόδιχτο προς άγραν πελατείας κι αυτή. Έτσι, διαβάσαμε φράσεις όπως "Σύμφωνα με όσα ξέρω (και χωρίς να μπορώ να πω περισσότερα) το Φολί έχει τελειώσει. Μην το ξαναπεριμένετε στο ταμπλώ. Λυπάμαι για όσους είναι μέσα. Καλή συνέχεια." Και καλά κρασά, θα συμπληρώσω!

Πάμε τώρα στην ίδια στην εταιρεία: Η έκθεση του Greco δεν με έριξε από τα σύννεφα (δεν υπήρχαν και πολλά για να πέσω), και αντι δικού μου σχολιασμού, θα παραθέσω την υπέροχη ανάλυση του Τάκαρου την οποία προσυπογράφω από το αρχικό γράμμα ως την τελευταία τελεία:

Follie


"Είναι άξιο απορίας πως γίνεται μια πολυεθνική που δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και κάνει πωλήσεις 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ με EBITDA στα 291 εκατ. και καθαρά κέρδη 222 εκατ. ευρώ (σε επίπεδο ομίλου) να μην δίνει μερίσματα στους μετόχους της ??

Τα νούμερα είναι αδίστακτα ... δείχνουν ότι ο όμιλος δεν εισπράττει τα κέρδη του.
Αθροιστικά απο το 2005 (πριν ακόμη πάρει τα ΚΑΕ)
Καθαρά κέρδη συνολικά = 1,316 δισεκατομ
Αποσβέσεις = 236 εκατ. ευρώ.
Θα έπρεπε λοιπόν οι λειτουργικές χρηματοροές του ομίλου να έχουν εισπράξει τουλάχιστον 1,5 δισεκατ. ευρώ.

Όμως συνολικές χρηματοροές = 502 εκατ. ευρώ!!!! Που είναι το 1 δις οεοοοοο???

ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ομίλου ... ή αν θέλετε , πολιτική του ομίλου, ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ , μοχλεύω τα ίδια κεφάλαια μου και προχωρώ.

Το 2013 η Follie πουλάει τα ΚΑΕ και σφίζει απο ΥΓΕΙΑ.
Ταμείο 251 εκατ. ευρώ ----> σήμερα 328 εκατ
Δάνεια 222 εκατ. ευρώ ----> σήμερα 434 εκατ
Αποθέματα 254 εκατ. ευρώ ----> σήμερα 585 εκατ
Απαιτήσεις 518 εκατ. ευρώ ----> σήμερα 868 εκατ

Αύξηση απο το 2013 στα αποθέματα+Απαιτήσεις 681 εκατ. ευρώ
Να το 1 δισεκατ που μας λείπει.

Πάμε πάλι υπολογισμούς ...
Αθροιστικά απο το 2013 (τα 3 τελευταία χρόνια δηλαδή)
Καθαρά κέρδη συνολικά = 546 εκατομ
Αποσβέσεις = 76 εκατ. ευρώ.
Θα έπρεπε λοιπόν οι λειτουργικές χρηματοροές του ομίλου να έχουν εισπράξει τουλάχιστον 620 εκατ. ευρώ.

Όμως συνολικές χρηματοροές = 254 εκατ. ευρώ!!!!
Εισέπραξε 366 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα θα έπρεπε.

Είναι βέβαιο ότι οι Ισολογισμοί της Follie είναι μοχλευμένοι και περιέχουν ρίσκο. Καμιά σχέση η λογική της διοίκηση Κουτσουλιούτσο με λογικές τύπου Γεράρδου, Βακάκη - όπου αναπτύσσονται με ίδια κεφάλαια και όταν cashάρουν.

Σήμερα ο όμιλος έχει ανακοινώσει κέρδη ανά μετοχή 3,32 ευρώ ... αλλά στην πραγματικότητα τα μισά εισπράττει και τα ίδια κεφάλαια είναι στα 27,65 ευρώ ανά μετοχή

Αν λοιπόν τα καθαρά κέρδη είναι πραγματικά και αν δεν περιλαμβάνουν απομειώσεις που είναι κρυμμένες τότε η μετοχή θα ήταν τσάμπα (αν φυσικά εισπράττονται τα κέρδη) και θα έπρεπε ήδη η μετοχή να είχε φλερτάρει με τα 50 ευρώ.
Με 328 εκατ. ευρώ ταμείο και με συνολικές υποχρεώσεις 695 εκατ. ευρώ ο όμιλος είναι πλέον θωρακισμένος και όχι όπως το 2012 όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα. Όμως πούλησε πολύ καλά τα ΚΑΕ και όλα έφτιαξαν. Τα θέμα είναι να δούμε την εταιρία να εισπράττει κιόλας."

(27/07/2017 mitarola.blogspot.gr)

Σαν να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω, η εταιρεία μας κοροϊδεύει μες τα μούτρα μας, δηλώνοντας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ως "ζημιές αποτίμησης επενδύσεων διαθέσιμων προς πώληση" και εμφανίζοντας ως διαθέσιμα, ποσά που δεν υπάρχουν. Χαρακτηριστική η σελίδα 68 του διορθωμένου ετήσιου ενημερωτικού δελτίου:
Αυτή η Collar Booster Hedging Instruments είναι τόσο απατηλή συμμετοχή όσο ο λογαριασμός 88888 του Nick Leeson. (http://www.nickleeson.com/ Το αναγράφω διότι οφείλετε να μαθαίνετε από τους καλύτερους)Όλα ωστόσο τα ανωτέρω είχαν πολύ μεγάλη σημασία όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν κοντά στα 20€. Με βάση όμως το τελευταίο προ αναστολής κλείσιμο των €4,80, η εταιρεία έχει προσαρμοστεί από την αγορά στο 28% της πρότερης της κεφαλαιοποίησης, ήτοι 321,3 εκ. ευρώ, και αυτό είναι το μοναδικό μέγεθος που οφείλω να δεχτώ ως αληθινό, σε αντίθεση με τα στοιχεία που έχει κατά καιρούς δημοσιοποιήσει η διοίκηση. Θα αμφισβητήσω, τα κέρδη ανά μετοχή, θα αμφισβητήσω όλους τους δείκτες, τις πωλήσεις, θα αμφισβητήσω τα ταμειακά διαθέσιμα, τα αποθέματα, τις αποτιμήσεις συμμετοχών, θα αμφισβητήσω ακόμη και τα σημεία πώλησης που έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια, ποτέ δεν ξέρεις σε ποιον ανήκουν. 

Στα 4.8€ ανά μετοχή λοιπόν, εγείρεται μία σειρά ουσιαστικών θεμάτων, που θα παραθέσω ως πίνακα.

  1. Αξίζει η επιχείρηση 321εκ; Συγκριτικά ας πούμε η ΛΑΜΨΑ έχει 397εκ. κεφαλαιοποίηση, ο Φουρλής 304εκ. το ΥΓΕΙΑ 261εκ. και τα ΠΛΑΚΡ 375εκ. 
  2. Εάν δεχτούμε πως η διοίκηση παραπλάνησε τους μετόχους παραποιώντας τα οικονομικά στοιχεία, τι τάξης μεγέθους ήταν η παραποίηση αυτή; Ήταν τα στοιχεία φουσκωμένα κατά 30%, κατά 50%, κατά 70%, ή ήταν όλα ψέμματα και δεν υπάρχει τίποτα το αληθές; Δεν θα δεχτώ επ ουδενί πως τα στοιχεία παραποιήθηκαν εν συνόλω. 
  3. Σε ποιο επίπεδο τιμής ζήτησε η διοίκηση ανάστολη της μετοχής προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της; Δεν το έπραξε στα 10, ούτε στα 7, το έπραξε μόλις η τιμή υποχώρησε κάτω από τα 5. Τα περί χρονοδιαγράμματος απάντησης προς την Ε.Κ. τα ακούω βερεσέ, η επιτροπή δεν μας έχει συνηθίσει σε ανάλογες πρακτικές. Πάμε τώρα στις ισορροπίες:
Η FF Group δεν είναι το μαγαζάκι της γωνίας. Στην εικόνα συναντάμε ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας, θεσμικούς επενδυτές, ομολογιούχους, τράπεζες δανειστές. Ως αρχή θα μπορούσα να δεχτώ πως διάφορα ταμεία και αμοιβαίοι δεν πολυασχολήθηκαν, τους αρκούσε ό,τι διάβαζαν στις ετήσιες εκθέσεις. Θα δεχτώ επίσης πως οι δικοί μας τραπεζίτες έκαναν την πάπια όσον αφορά το creditworthness της εταιρείας. Εδώ δάνειζαν Κουρήδες και το ΠΑΣΟΚ. Αρνούμαι όμως (μισό να το βάλω και σε bold), ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχτώ πως η Fosun δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει στην εταιρεία. Σε αντίθεση με θεσμικούς που επενδύουν χρήματα άλλων, ο Guo Guanchang τοποθετεί τα δικά του κεφάλαια, μου φαίνεται λοιπόν εξωφρενικά απίθανο να μην έχει λάβει απαντήσεις για όλα όσα αναρωτιέται και ο τελευταίος σταλεγάκιας αναλυταράς στη μακρινή Ελλάδα. 
Πείτε μου δηλαδή, σας φαίνονται αυτοί οι τύποι για ηλίθιοι; Προτού απαντήσετε, μία άλλη ένδειξη:Εδώ η πορεία του βασικότερου μετόχου μειοψηφίας της FF Group. Βλέπετε κάτι που να παραπέμπει σε αγωνία του επενδυτικού κοινού περί της τύχης της επένδυσης της;

Με το που ξέσπασε η κρίση εμπιστοσύνης στην επιχείρηση και είδαμε το πρώτο -30%, δύο ήσαν οι υποθέσεις εργασίας που όφειλα να κάνω: Να πιθανολογήσω την έκταση της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων. Να εκτιμήσω το επίπεδο τιμής εκείνο, κάτω από το οποίο η διοίκηση της εισηγμένης θα αισθανόταν πως πάνε να της φάνε την εταιρεία μέσα από τα χέρια. Και οι δύο μελέτες συνέκλιναν σε ένα κοινό παρονομαστή, τα 5.5€. Οποιαδήποτε τιμή κάτω από εκεί, με βάση τις δικές μου, προσωπικές εκτιμήσεις, ήταν ένα καλο στοίχημα. Όχι "ευκαιρία αγοράς" και σαχλαμάρες, ένα καλοζυγισμένο και ορθολογικό στοίχημα από εκείνα που κάθε παίκτης που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να κάνει, είτε παίζει στο καζίνο, είτε στο χρηματιστήριο. Η αναστολή της διαπραγμάτευσης με το που η τιμή πήγε κάτω από τα 5€, έχει δύο ερμηνείες. Η πρώτη λέει πως η μετοχή πιέστηκε ως τα 4.80€ ακριβώς επειδή, η αίτηση αναστολής ήταν γνωστή σε κάποιους. Η δεύτερη λέει πως υπαγορεύτηκε από τις εξελίξεις. Με βάση τις πληροφορίες μου και την εμπειρία μου κλίνω πως την πρώτη ερμηνεία, πράγμα που με κάνει να πιστεύω πως όταν αρθεί η αναστολή η μετοχή θα ανοίξει μάλλον υψηλότερα, παρά χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχήματα ενίοτε κερδίζονται, και άλλοτε χάνονται.

Κλείνοντας, θα θίξω λίγο τα Dessous.

Η ανεπάρκεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Από την πρώτη ημέρα, όλοι σχεδόν οι ενεργοί είχαμε ζητήσει από την Επιτροπή να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο και να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό και συλλογικά τη φήμη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, προχωρώντας σε αναστολή του τίτλου. Βεβαίως αυτό ουδέποτε συνέβη, καθώς ούτε ικανή διοίκηση υπάρχει στην ίδια την επιτροπή, ούτε καταρτισμένη στο αντικείμενο στελέχωση. Είδαμε την επιτροπή να μεταβάλλεται από εποπτεύουσα αρχή (αναστολή διαπραγμάτευσης έως ότου καθίσει η σκόνη και παρασχεθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις) σε διεκπεραιωτή αιτήσεων (ζητήθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης από την ίδια την εταιρεία). Τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε σώμα με σημαντικότατο θεσμικό ρόλο. 

Οι σύνδεσμοι επενδυτών.


Εδώ με λύπη μου διακρίνω την ίδια ανεπάρκεια, αφού πέρα από ολιγόλογα δελτία τύπου, και ανακοινώσεις δεν υπήρξε κάποια δράση που να προστάτευσε τα μέλη από τεράστιες οικονομικές ζημιές. Δεν έχω αντιληφθεί ακριβώς ποιο ακριβώς είναι το έργο που επιτελούν οι διάφοροι σύνδεσμοι αυτού του τύπου, πάντως όποιο και να είναι αυτό, υπολείπεται σε ουσία και ποιότητα πολλών blogs που τυγχάνει να γνωρίζω, ή να διαβάζω... Δεν θα γράψω κάτι περισσότερο για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας.


Sic Felix

2 σχόλια:

hippy είπε...

Μια και αναφέρθηκε το όνομα πριν σχολιάσω να πω κάτι για τον κύριο Τάκη. Είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ο τρόπος που δουλεύει με τα τριμηνιαία αποτελέσματα σε εξελάκια που απεικονίζουν ΠΛΗΡΩΣ την πορεία της εταιρείας αδιαφορώντας για την αντίστοιχη της μετοχής ή των μετοχών ομοειδών εταιρειών. Ψηφιακός τομογράφος. Μου κάνει εντύπωση ότι κανένας από τους αναλυτές των ΑΧΕ δεν δουλεύουν έτσι αν και σε κάποιους που γνωρίζω έστειλα παλαιότερα κάποιες εταιρικές αναλύσεις για να δουν την μέθοδο.

Ως προς την ανάλυση. Εκτιμώ πολύ τους "αιρετικούς" αναλυτές. Πιστεύω πως μόνο κάποιος με αξία τολμά να διαφοροποιηθεί από τη σιγουριά που προσφέρει το κοπάδι (Άρθουρ Σοπενχάουερ, Νουριέλ Ρουμπινί, Απόστολος Δοξιάδης κλπ-με διαφορετικά αναστήματα εννοείται). Πιστεύω πως το στατιστικά επιβεβαιωμένο και το διαχρονικά εξασκημένο ένστικτο σου μάλλον θα επαληθευτεί. Πάντως το ποντάρισμα στον "νοικοκύρη" επενδυτή-εμένα-μοιάζει λίγο με στοίχημα καθώς υπάρχουν μεταβλητές τις πιθανολογούμε (πχ πόσο ήταν τα στοιχεία φουσκωμένα, εάν και πόσα καταστήματα της ΦΟΛΙ ήταν ιδιοκτησίας FOSUN συνεπώς ο Κινέζος είχε κάποιο πρόσθετο λόγο επένδυσης-συνέργεια)

ΑΣΧΕΤΟ

Για κάποιο λόγο η ιστορία της ΦΟΛΙ μου θύμισε την παλιά ιστορία με την Δυναμική Ζωής. Να θυμίσω στους νεώτερους ότι επρόκειτο για αλυσίδα γυμναστηρίων με τον τίτλο UNIVERSAL της οποίας η Διευθύνουσα σύμβουλος κ. Μπουγιατιώτη είχε την φαεινή ιδέα να πουλά (με σημαντική έκπτωση και δόσεις) πολυετείς συνδρομές εγγράφοντας το συνολικό μελλοντικό έσοδο στις ετήσιες πωλήσεις "πουσάροντας" έτσι τα τρίμηνα. Προφανώς και ΔΕΝ πιστεύω πως η ΦΟΛΙ θα έχει την ίδια κατάληξη.

http://www.cybergym.gr/16-gyms/160301.htm

Unknown είπε...

Με τις έως τώρα εξελίξεις, είστε ακομα αισιόδοξος ?