Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

ΤσίπραςΗ σχέση μου με την πολιτική είναι από ανύπαρκτη έως εντελώς επιδερμική.  Είναι ίσως ένα κλικ στενότερη από τη σχέση που έχω με τα αθλητικά τεκταινόμενα.  Από συζητήσεις που έχω ωστόσο σε κύκλους που εμπλέκονται και στις δύο αυτές σφαίρες, την πολιτική και τον επαγγελματικό αθλητισμό αντιλαμβάνομαι πως μοιράζονται το ίδιο πάθος με μένα για ΤΟ ΧΡΗΜΑ.  Έρευνες έχουν δείξει πως η δημοτικότητα ενός αθλήματος μπορεί να αυξηθεί και τριάντα φορές αν κάποιος μπορεί να στοιχηματίσει πάνω σε αυτό.  Όσο για την πολιτική....
 
 
Ήταν αρχές της προηγούμενης δεκαετίας θυμάμαι, κι εγώ, φερέλπις νέος ακόμη ήθελα να προσφέρω στην κοινωνία.  "Serving The Community" πρέσβευαν οι φίλοι μας στην αντίπερα όχθη, μέχρι και τα κολλέγια τους δυσκολεύονταν να σε δεχτούν αν δεν είχες αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά.  Τι προσφιλέστερο από το να αναμιχθεί κανείς με τα κοινά.  Ήταν κι ο "Κομψότατος" τότε τσι μοδός, νέος αέρας, "να ένα πολιτικό σχήμα, που μπορεί να μου ταιριάζει", σκέφτηκα.  Το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος δεν είχε καν συνέλθει, η έδρα του, στη Β. Κωνσταντίνου μύριζε μπογιά ακόμη, πήρα τα πόδια μου και πήγα να προσφέρω.  Άλλες βλέψεις δεν είχα.  Ανεβαίνω τις σκάλες και τι βλέπω;  Ο κακός χαμός:  Μεσόκοπες κυρίες με ταγιεράκια να στριμώχνονται στη γραμματεία, φοιτητές να πηγαινοέρχονται λες και βρίσκονταν στη σχολή τους, κουστουμαρισμένοι πηγαδάκια στην υποδοχή, θα'ταν μια εκατοστή άτομα εκείνη την ώρα στα γραφεία και δεν είχε περάσει ούτε εβδομάδα από την ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος.  Τότε ήταν που κατάλαβα πως πολιτική ίσον χρήμα και χρήμα ίσον εξουσία.
 
 
Τα ξανασκέφτομαι όλα αυτά, αυτές τις μέρες που διαβάζω πως "οι αγορές είναι ανήσυχες λόγω της προεδρολογίας."   Παρατηρώ πως οι τσαχπίνιδες γραφιάδες ταυτίζουν με τη σταθερότητα και την προοπτική μια κυβέρνηση που αποτελείται από γνωστά πρόσωπα κατά γενική ομολογία ανίκανα, ενώ αντίθετα ξορκίζουν άλλα πρόσωπα ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και προάγγελους μεγάλων συμφορών, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δώσει δείγμα γραφής .  
 
 
Σήμερα όμως δεν είμαι ο άγουρος νέος που υπήρξα δεκαπέντε χρόνια πριν.  Σήμερα γνωρίζω πως όλοι εκείνοι που έβλεπα τότε να σπρώχνονται για μια θέση στο κόμμα, ήταν οι ίδιοι που πολιτεύτηκαν με κάποιο άλλο στις επόμενες εκλογές, που αντάλλαξαν ψήφους με διορισμούς δικών τους ανθρώπων, με χάρες και ρουσφέτια και πρακτικές που έχουν σχέση με την κοινωνική προσφορά, όσο εγώ με τους Mαορί...
 

Κάθε φορά λοιπόν που διαβάζω πως για το χάλι του ΧΑΑ ευθύνεται ο Τσίπρας, δεν μπορώ παρά να αναλογιστώ, αν όλοι όσοι θα χάσουν τις καρέκλες τους λόγω του Τσίπρα είναι τόσο επιτυχημένοι, σωστοί και σε καλό δρόμο που το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν θα είναι ένα αρνητικό για εκείνους εκλογικό αποτέλεσμα.  Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο Τσίπρας δεν μπορεί να λογίζεται ως αντισυστημικός;  Το σύστημα τους αντισυστημικούς τους απομακρύνει με καρδιακές εμβολές, τροχαία, αεροπορικά δυστυχήματα και πολώνιο.  Αντισυστημικοί που να κυβερνούν, ούτε καν στη Σομαλία πλέον, όχι σε χώρα της ΕΕ.  Ακόμη κι οι φύλαρχοι στις κεντροαφρικάνικες φυλές, συστημικοί είναι.  Αγοράζουν όπλα από εκεί που ξέρεις και πληρώνουν με...  με ό,τι βγάζει η γη τους τέλος πάντων, ξέρεις εσύ!

Έχοντας λοιπόν ξεκαθαρίσει το αυτονόητο, ας δούμε ποιον μπορεί να ενοχλεί ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας for that matter.  Εμένα πάντως όχι.  Εσένα;  Ειλικρινά τώρα πιστεύεις πως θα σου πάρει το σπίτι;  Θα σου δημεύσει τις καταθέσεις;  Θα σε εξορίσει σε κανένα ξερονήσι να βόσκεις;   Μήπως ο Τσίπρας αποτελεί τροχοπέδη για την "προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας;"  ΜΑ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;  Ποιος εμπόδιζε αυτήν, την προηγούμενη του Παπαδήμου, και την αμέσως προηγούμενη της κυβέρνηση, του Παπανδρέου του Γιώργου να κάνει τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις;  Μην απαντήσεις!  Είναι ερώτηση παγίδα.  Αν μου απαντήσεις το ΠΑΜΕ και οι Συριζαίοι, θα σου πω, "Άντε να τους ψηφίσεις επιτέλους, μπας και αλλάξει τίποτα".  Αν μου απαντήσεις, "οι βολεμένοι", ή "οι διαπλεκόμενοι", θα σου αποκριθώ:  "Ευκαιρία μάγκα μου, να γίνει κάτι διαφορετικό στη χώρα."

 
Οι άνθρωποι που σου πιπιλάνε το μυαλό με τα φοβερά που μια κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα σου έχει φυλαγμένα είναι όλοι όσοι είναι τακτοποιημένοι με την τρέχουσα.  Ειδάλλως, δεν βρίσκω κάποιον λόγο να έχουν προβλήματα με την παρούσα κυβέρνηση και να θέλουν περισσότερο.  Φοβούνται τα χειρότερα;  Τα ξεκαθαρίσαμε αυτά.  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!  Το σύστημα έχει τρόπους να εξουδετερώνει τους εχθρούς του.   Συλλογίσου πόσοι Χρυσαυγίτες είναι προφυλακισμένοι.  Άφουγκράσου καθημερινά το ελικόπτερο που πετάει πάνω από το σπίτι σου.  Παρατήρησε τις κάμερες -τις τάχα μου- ρύθμισης της κυκλοφορίας.  Αυτά είναι τα εχέγγυα για τη διατήρηση της έννομης τάξης (σ.σ. όπου έννομης βάλε συστημικής).  Δεν θα σου πω ποιοι είναι καλύτεροι.  Παρακολούθησα συγκέντρωση του Παπαδημούλη κι έφριξα.  Από την άλλη όμως ο Γιακουμάτος τι σου λέει;  Η Βούλτεψη;  Ο Άδωνις;  Αυτοί οι άνθρωποι σε ένα panel του TEDx δεν θα είχαν την παραμικρή τύχη.  Κι ωστόσο εκλέγονται βουλευτές.  Τι μου λες;  Να τους κρατήσω επειδή οι Συριζαίοι θα μου πάρουν το σπίτι; 
 
 
Θεέ μου, πόσο σιχαίνομαι την πολιτική!

 
Το χρήμα ωστόσο μ' αρέσει.  Και επειδή στους χρηματιστηριακούς δείκτες ομιλεί το χρήμα, μπορώ να γνωρίζω πως όταν πέφτει η αγορά, κάποιος πουλάει.  Αυτός ο κάποιος έχει τους λόγους του.  Οι λόγοι του μπορεί να είναι τεχνικής φύσεως, π.χ. πουλάει Ελλάδα επειδή πέφτει ο Ευρωπαϊκός νότος, ή να πουλάει Ελλάδα διότι αγοράζει Βιετνάμ.  Μπορεί να πουλάει επειδή έτσι του υπαγορεύει το σύστημα του.  Η προηγούμενη εβδομάδα λ.χ. ήταν σχεδόν μηδενική η απόδοση για τον Stoxx600.  To αυτό συνέβη και για τον ΧΑΑ.  Δεν ενσωματώθηκε ο Τσίπρας στο μοντέλο.  Αυτά είναι αστειότητες.  Όταν πλημμύρησαν τα Λιόσια έφταιξαν τα μπαζωμένα ρέματα, οι παλιοεργολάβοι, η κυβέρνηση και ο Τσίπρας (επειδή αναπνέει).  Σε δεκαπέντε ιταλικές πόλεις συνέβη κάτι παρόμοιο:  ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ.  Δεν σας το είπαν όμως αυτό τα μέσα.  Γιατί άραγε; 
 
 
Οι αγορές ψηφίζουν με χρήματα.  Κι επειδή τα χρήματα καλώς οι κακώς πηγαίνουν σε καπάτσους ανθρώπους, όταν η αγορά τιμολογεί το ΧΑΑ στις 900 μονάδες, δεν φοβάται τον Τσίπρα, αντιλαμβάνεται πως εκείνοι που κυβερνούν τη χώρα είναι τόσο ανίκανοι που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρα.  Να στο προεκτείνω;  Άντε να φοβούνται πως κι ο Τσίπρας είναι το ίδιο ανίκανος.  Το ίδιο όμως.  Μη μου λες πως θα είναι χειρότερος.  Γιατί δεν μπορείς να το γνωρίζεις....
 
Sic Felix

5 σχόλια:

sen_saven είπε...

μπράβο αρταξία...απλή και τετράγωνη λογική αυτά που λες...

hippy είπε...

Δεν πολυβλέπω τηλεόραση. Την ανοίγω όμως τα πρωινά μέχρι να φτιάξω τον καφέ. Πριν μερικές βδομάδες είχαν προσκεκλημένη την Όλγα Κεφαλογιάννη. Ωραία παρουσία αυτή, προχωρημένης ηλικίας εγώ, δεν γινόταν να προσπεράσω με την πρώτη γουλιά. Μου έκανε εντύπωση η απάντηση της στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για την πολύ μεγάλη αύξηση φέτος στις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. "Κοιτάξτε, είπε, την συγκρίνετε με τις δυό τελευταίες κακές χρονιές και ιδίως το 2012. Τα ξένα ΜΜΕ όμως τότε είχαν υπερπροβάλλει τα επεισόδια με τις φωτιές και τους διαδηλωτές που έσπαζαν τα μάρμαρα στο Σύνταγμα. Η πόλη στα μάτια των συμπολιτών τους φαινόταν κάπως σαν Βυρηττός. Όμως δεν είναι έτσι. Αξίζει σαν προορισμός, ήταν εύκολο να τους το δείξουμε".

"Δες την αγορά με τα μάτια των άλλων".

Αν σου θυμίζει κάτι ναι εσύ το έγραψες παλαιότερα. Προσωπική μου άποψη, σπουδαία ατάκα. Κοιτάζοντας και παραδίπλα τον Ρέντσι, πιθανολογώ πως ο Τσίπρας θα αποδειχθεί γατάκι. Σημασία όμως δεν έχει τι πιστεύω εγώ αλλά τι πιστεύει η αγορά. Αν οι έξω βλέπουν στον Αλέξη τίγρη ή το Λαφαζάνη καταληψία, το 800άρικο βάζει σοβαρή υποψηφιότητα. Ισως και χειρότερα εάν όντως γίνουν εκλογές τον Μάρτιο. Τι πιθανότητες υπάρχουν ο δανειολήπτης με καθυστέρηση στεγαστικού από επιλογή (έτσι αυτοαποκαλούνται μερικοί αντί για το ορθότερο καθυστερημένοι) ή ο οφειλέτης της ΔΕΗ να σπεύσει να τακτοποιήσει το λογαριασμό του αντί να περιμένει ευννοική ρύθμιση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα? Μικρές. Με τη δική μου οπτική η αρχική τουλάχιστον μετεκλογική περίοδος θα είναι λογικά αλλιώτικη απ΄την αντίστοιχη του Ιουνίου 2012.

Βέβαια ο Μάρτιος είναι μακριά, ακόμα και τα πέτρινα χρόνια 1991-92 είχαν Jannuary effect. Ωστόσο η αποχή και η διακράτηση μετρητών μου φαίνεται σωστότερη πολιτική. Στην τελική όσο έχω ρευστότητα κρατώ την τύχη μου στα χέρια μου.

Nemoz είπε...

Το πρόβλημα Κύριε Αρταξία είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της "αυλής" του Τσίπρα, αποτελείται από τα χειρότερα "κομμάτια" του Πασόκ. Συνδικάλες του κερατά κ.λ.π.
Όλοι αυτοί έχουν ενταχθεί στον Σύριζα, με σκοπό όταν αυτός έρθει στην εξουσία, να συνεχίσουν τη λεηλασία των προηγούμενων δεκαετιών, από τα καινούργια πόστα που θα αναλάβουν.
Προς θεού δεν θεωρώ ότι η "αυλή" του Σαμαρά αποτελείται από παρθένες! Κάθε άλλο... Απλά θεωρώ ότι ο Σαμαράς είναι η λιγότερο κακή επιλογή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια. Θα δείξει...

Μακάρι ο Τσίπρας να βάλει στην άκρη όλα τα λαμόγια όταν κάνει κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσει μόνο τους πραγματικά άξιους. Πολύ φοβάμαι όμως ότι με τις υποσχέσεις που έχει μοιράσει σ' αυτούς, δεν θα μπορέσει να το κάνει, μιας και όπως λέτε και εσείς και συμφωνώ σε αυτό και αυτός συστημικός είναι!

Υ.Γ. Μιας και είναι η πρώτη φορά που γράφω στο blog σας, θα ήθελα πραγματικά να σας συγχαρώ για την ποιότητα και την αξία των άρθρων σας! Προσωπικά διαβάζω πάντα με ιδιαίτερη προσοχή τα σχόλια σας και στο στέκι του Michele και στου Τάκαρου, όπου πραγματικά έχετε βοηθήσει πολύ κόσμο, μεταξύ τον οποίων και εμένα και θα θέλαμε να σας βλέπουμε συχνότερα. Ευχαριστούμε. Να είστε καλά!

michele είπε...

"Η σχέση μου με την πολιτική είναι από ανύπαρκτη έως εντελώς επιδερμική...."

Πραγματι.Παμε για αλλα.:)

ArTaXiA είπε...

Μιλάς με γρίφους γέροντα..