Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Rota Fortuna

Κανείς δεν είπε πως η ζωή είναι δίκαιη.  Ελάχιστοι αναμένουν πως τα προνόμια που κατέχουν είναι αποκτημένα χαριστική αιτία.  Λίγοι πιστεύουν πως η καλοτυχία είναι αναμενόμενη στον ενάρετο και τον συνετό.  Μερικοί ισχυρίζονται πως με κάποια εφόδια και στοιχειώδη αντίληψη μπορεί κανείς να προκόψει.  Ακόμη περισσότεροι ισχυρίζονται πως η πορεία του καθενός είναι αποτέλεσμα των επιλογών του.
 
Στις βιογραφίες των ισχυρών, πάντοτε ανακαλύπτω μια αλληλουχία εξαιρετικά απίθανων γεγονότων τα οποία οδηγούν στην επιτυχία.  Αναμενόμενο.  Αν ο Ωνάσης δεν είχε βρεθεί τηλεφωνητής στο Buenos Ayres, αν ο Zuckerberg δεν ήταν φίλος με τον Eduardo Saverin, αν ο Αδόλφος είχε εισαχθεί στη σχολή καλών τεχνών της Βιέννης, κανείς δεν θα είχε ενδιαφέρον να μάθει γι αυτούς΄ οι βιογραφίες των δεν θα είχαν ποτέ γραφτεί και κάποιοι άλλοι θα είχαν πάρει τη θέση τους στην ιστορία, ή ίσως΄  η ανθρώπινη ιστορία να ήταν διαφορετική.  Φανταστείτε, ας πούμε το '92 τον Soros να χάνει το στοίχημα απέναντι στη βρετανική λίρα, ή τον Μιλτιάδη να χάνει στη μάχη του Μαραθώνα.
 
Διάφοροι σύγχρονοι φιλόσοφοι και μέντορες μας διαβεβαιώνουν πως "είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας".  Θα διαφωνήσω!  Δεν είμαστε παρά ένα αποτέλεσμα τυχαίων περιστατικών, ξεκινώντας από την ίδια τη γέννηση μας και καταλήγοντας στην προγούμενη του θανάτου μας στιγμή, το τι ήμασταν, τι κάναμε, ποιοι είμαστε, που βαδίζουμε, πώς πορευόμαστε, που καταλήγουμε, ορίζεται από την τυχαιότητα.  Τέλος!
 
Ως άνθρωποι των αγορών οφείλουμε να υποκλινόμαστε μπροστά της.  Η ρωμαϊκή θεά Fortuna δεν εξασφάλιζε μόνο καλοτυχία αλλά και το αντίθετο.  Ο πανταχού παρών από τότε "Τροχός της Τύχης" είχε τέσσερα θαυμαστά σημεία χαραγμένα πάνω του: "Regnabo", δηλαδή "θα κυριαρχήσω" στα αριστερά του, "Regno" που σημαίνει "κυριαρχώ" στην κορυφή, "Regnavi" στα δεξιά (κυριαρχούσα) ενώ στο χαμηλότερο σημείο έγραφε "Sum Sine Regno" (χωρίς βασίλειο).
 
Απέναντι σε αιώνες σοφίας, εκατοντάδων συγγραμάτων, μνημείων και αρχαίων δοξασιών, η κενόδοξη αντίληψη, τέκνο του νεοαμερικανικού ονείρου "you can be whatever you want to be", τείνει να εξαρθρώσει τη βεβαιότητα του τυχαίου από τις ζωές μας.  Όχι φίλοι μου:  "Δεν γινόμαστε αυτό που θέλουμε", ούτε βέβαια "αν το πιστέψουμε θα το δούμε".   Ξέρετε πόσες φορές έχω πιστέψει πως είμαι πλούσιος, έχω πείσει τον εαυτό μου πως έχω το άγγιγμα του Μίδα, και πόσες άλλες έχω κοιμηθεί και ξυπνήσει με την πεποίθηση πως η επόμενη μου πράξη στις αγορές θα είναι τόσο πετυχημένη που θα μου λύσει για πάντα όλα τα οικονομικά μου θέματα;
 
Υποθέτω πως κι εσείς οι ίδιοι φαντασιωνόσαστε πως είστε αχτύπητοι, οι κερδοσκοπικές σας επιλογές είναι αλάνθαστες και οι επενδυτικές σας κινήσεις εξαιρετικές.  Τότε;  Τι; 
 
Δεν έχετε ακόμη την ικανότητα να γίνετε αυτό που θέλετε;  Οι Αμερικανοί φίλοι μας έχουν μια ωραία λέξη γι αυτό: "Bullshit"!

 
Μήπως απλώς έτυχε να γεννηθείτε στην Ελλάδα;  Μήπως οι γονείς σας δεν ήταν ακριβώς τόσο πλούσιοι ώστε να σας στείλουν στο Harvard σαν τον Zuckerberg;  Μήπως, οι φίλοι σας δεν είναι εστεμμένοι και μεγιστάνες όπως εκείνοι του πρίγκηπα Παύλου των Ελλήνων;  Μήπως δεν μάθατε ποτέ για εκείνο το opening στο Simex για τη θέση του Manager, όπως συνέβη με τον Leeson;  Μήπως δεν σας επέλεξε ο Abramovich για διευθυντή στη Runicom  επειδή δεν κλέβατε μαζί καύσιμα κι έτσι χάσατε την ευκαιρία σας;
 
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, φροντίζω να λαμβάνω τα απαραίτητα μέτρα για την πιθανότητα του κακότυχου.  Αυτό σημαίνει, μικρά στοιχήματα, χαμηλή μόχλευση, ενδελεχή στατιστική ανάλυση, μοντελοποίηση όπου δυνατόν, προσωμοίωση σεναρίων.  Τι κατάφερα;  Τίποτα το σπουδαίο.  Τα αναπάντεχα έρχονται όπως θα ερχόντουσαν ούτως ή άλλως, εγώ όμως παραμένω ζωντανός.  Και οικονομικά και βιολογικά.  Κι ακόμη κι αν δεν μπορώ να τα προβλέψω όλα, ας πούμε το πως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα αποφασίσει να παρέμβει στην ισοτιμία δυο μέρες αφότου έχω λάβει τη θέση μου υπέρ του φράγκου, ή το πως το Eurogroup θα αποφασίσει να κουρέψει καταθέτες και "επενδυτές" στην Κύπρο μια συγκεκριμένη Παρασκευή κι όχι κάποια άλλη, η πρόνοια και ο σεβασμός στην έλευση του αναπάντεχου φροντίζουν να μη γκρεμοτσακιστώ. 
 
Δεν είμαι κανένας μάντης κι ούτε θα μπορούσα να είμαι.  Είμαι όμως ένας άνθρωπος που μπορεί να υπολογίσει όλα τα πιθανά σενάρια σε ένα γεγονός.  Από το να χαλάσει το σύστημα στο Arca και να ανοίξει η αγορά ώρες αργότερα, μέχρι το να εξαπολύσει πυρηνικό πύραυλο η Κορέα.  Οπότε σας παρακαλώ, όταν μου γράφετε για τιμές στόχους και πρωτόγονες αναλύσεις σκεφτείτε σε ποιον απευθύνεστε πρώτα. 
 
(Εμβόλιμο κείμενο αφιερωμένο στον φίλο mc που εμφανίστηκε μετά από καιρό και μου θύμισε παλιές-καλές εποχές)
 Αλήθεια.  Το δικό σου ζούπερ σύστημα, την έπιασε αυτήν εδώ τη βύθιση, ή....
 

10 σχόλια:

mc είπε...

Ευχαριστώ για την αφιέρωση! Και φυσικά με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο! ;-)

Evie Kounavie είπε...

Η μεγαλύτερη τύχη είναι να γνωρίζει κανείς καλούς φίλους!

michele είπε...

Xεχε,που να πιασεις τον hacker του AP..4,5 λεπτα πηρε η πληρης αποκατασταση.

Random walk theory? Xμμ.

http://www.youtube.com/watch?v=w8P5CT8SE8k

ArTaXiA είπε...

Michele, ο μόνος που μπόρεσε να "πιάσει" τον hacker του AP, ήταν εκείνος που τον έβαλε να το κάνει. Όταν διαβάζουμε πως εκτός από το FBI, το θέμα το ψάχνει και η SEC καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται.

Ένα όμως με στενοχωρεί. Τόσα χρόνια στις αγορές, πώς και δεν στήσαμε κάτι ανάλογο κι εμείς; Ή μήπως στήσαμε και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου;

mc είπε...

Δεν ασχολούμαι πια με το να πιάνω κινήσεις. Τις δημιουργώ. :D

Unknown είπε...

Obama(ΗΠΑ): Το παιχνίδι στην Συρία… αλλάζει – Πρέπει να δράσουμε με σύνεση
26/04/13 - 21:55
Εκτύπωση
E-mail
«Το παιχνίδι αλλάζει. Πρέπει να δράσουμε με σύνεση» διαμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama, αναφερθείς στον εντοπισμό χημικών όπλων στην εμφύλια διαμάχη της Συρίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιορδανό βασιλιά, ο B. Obama κατέστησε σαφές πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την συστηματική χρήση χημικών όπλων κατά αθώων πολιτών».
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτική επέμβασης στην Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος, διαμήνυσε πως η χρήση τέτοιου είδους όπλων εκ μέρους της κυβέρνησης Assant περνά την διαχωριστική γραμμή, μη σεβόμενη τους διεθνούς κανονισμούς.

www.bankingnews.gr ΠΑΡΤΕ ΚΑΝΑ ΣΑΚΙ ΦΑΣΟΥΛΕΣ ΡΕΒΥΘΕΣ ΦΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ ΜΥΘΟΣ

Γεράκι είπε...

κ όμως κάποιοι από το Αμερικα ήθελαν να μας κάνουν ότι έβλεπαν το sell off (με τεχνικά μέσα)...για τέτοια παράνοια..

Λίγο πολύ θα συμφωνήσω...

Όλα είναι γκρίζα...δεν υπάρχει λευκό κ μαύρο...

Βάζεις όλα τα συστατικά μέσα σε ένα καζάνι... κ ανακατευεις...

εαν σου κάτσει η συνταγή έχει καλως..αλλιως ξανα παλι...

Αλλα μπορει να παρει μια ζωη ώστε να βρεις το προσωπικο ελιξηριο σου..κ εαν το βρεις τελικα...

Unknown είπε...

ΚΥΡΙΕ ArTaXiA ΣΑΣ ΕΥΧΩΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Unknown είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΔΗ

Καγκελάριος είπε...

Συν τύχη και χείρα κίνει...