Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Was Ist Los?


Πω-πω πως πέρασε ο καιρός... Καλοκαίρι θυμάμαι ήταν ακόμη που διάβαζα τους ρούνους κι έδινα χρησμούς. Πήρε 11 εβδομάδες στους εμίρηδες του Dubai να ανακοινώσουν το προφανές: "It is not over until the fat lady sings". Και τώρα; Είναι προεξοφλημένο; Θα προεξοφληθεί; Προεξοφλήθηκε; Δοκιμάστε το ρήμα σε όλους τους χρόνους και απάντηση δεν θα βρείτε. Και δεν θα βρείτε όχι διότι είστε ανόητοι (φτου κακά, μακριά από μας αυτά) αλλά γιατί οι αγορές ακόμη δεν γνωρίζουν τι να προεξοφλήσουν ακριβώς.

Στη γειτονιά του capital, η στήλη του κ. Στούπα έχει προσαρμοστεί στο κλίμα των ημερών: "Φιλοσοφικές αναζητήσεις με ολίγη πολιτική" και το ποθούμενο στο παρασκήνιο. Κερδίζουμε με τη φιλοσοφία, ή απλά περνάμε ευχάριστα το χρόνο μας; Στο μεταξύ, κάποιοι ξεκίνησαν αγορές, διότι βλέπουν στο ΧΑΑ, αγοραστική ευκαιρία. Στοιχηματίζω πως και στην Πομπηία το 79μ.Χ. κάποιοι θεώρησαν την αγορά γης ευκαιρία επίσης.

Το καλό βέβαια, τις τελευταίες ημέρες είναι πως οι διακυμάνσεις βρίσκονται σε FFw. Κι έτσι σταμάτησε η απίστευτη βαρεμάρα των αρχών του μήνα, όπου κυριολεκτικά δεν είχαμε τι να κάνουμε. Τώρα, και να αγοράσεις βρίσκεις και να πουλήσεις βρίσκεις και επιτόκια και νέα έχεις, και αποτελέσματα και τέλος χρόνου σε κοντινή απόσταση για να ελπίζεις. Αν βέβαια είσαι ακόμη αρκετά νέος ώστε να έχεις αυτή τη δυνατότητα.

Παρασκευή λοιπόν και πριν ανοίξουν οι ΗΠΑ, πρέπει να έχουμε καταλήξει στο πλάνο μας. Το οποίο έχει λίγο απ'όλα.

Ας δούμε τα δεδομένα:

1) Απρόοπτο δυσάρεστο γεγονός ακριβώς τη στιγμή που η αγορά των ΗΠΑ ετοιμαζόταν για υπέρβαση υψηλών. Ή μήπως όχι;

Ερμηνεία: Η αναμενόμενη διόρθωση του S&P, που όλος ο πλανήτης ανέμενε είναι πλέον εδώ. Το θέμα είναι πως χρονικά ό,τι είναι να συντελεστεί θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες τρεις το πολύ εβδομάδες. Αν δε η διόρθωση δεν ξεπεράσει το 5%, μαζί με τον "θόρυβο" έχουμε μόλις 8-10 συνεδριάσεις για τοπικό χαμηλό.

Ενέργειες: Κλείνουμε τα short και σταδιακά ανοίγουμε θέσεις. Ξεκινώντας πιθανότατα και από σήμερα.

2) Δολάριο: Το αυτό, πάνω που "έφυγε" από τον τεχνικό τριγωνικό σχηματισμό των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ερμηνεία: Όλη η ζήτηση για Δολάρια ικανοποιείται, το carry trade δεν το άφησε να ανατιμηθεί, κανείς δεν θέλει τελικά ισχυρό δολάριο απ'ό,τι φαίνεται. Αν είναι το δολάριο να ισχυροποιείται, ίσως αυτό να συμβεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου, για τεχνικούς και μόνο λόγους.

Ενέργειες: Αποχή μέχρι νεωτέρας από μακροπρόθεσμες θέσεις και εκμετάλευση του range με μοχλευμένες κινήσεις και στενά stops.

3) Εμπορεύματα: Έτοιμα για ανατιμήσεις και βοηθούμενα από το αδύναμο Δολάριο, είναι το θέμα των επομένων μηνών. Βασικά μέταλλα, πολύτιμα μέταλλα, ενέργεια, είναι έτοιμα για την επόμενη φούσκα.

Ερμηνεία: Όταν κάποιος σου ρίχνει χαρτονόμισμα στην αγορά και συ με τη σειρά σου έχεις πήξει στο μετοχοχαρτομάνι, μια διέξοδος σου μένει για τη ρευστότητά σου. Πραγματικό asset, προσφορά συγκεκριμένη και με αρκετές χρήσεις στην πραγματική οικονομία, τα εμπορεύματά είναι ο φίλος σου.

Ενέργειες: Εδώ, λίγο παρακάτω, λίγο παραπάνω, μια χαρά είναι!

4) Ομόλογα: Το χρέος γενικότερα είναι πολύ ακριβά τιμολογημένο με βάση τις τρέχουσες συνθήκες. Όσοι δανείζουν τους Αμερικανούς με αυτά τα επιτόκια είναι είτε βλαμμένοι, ή δεν έχουν άλλη επιλογή. Το σορτάρισμα των ομολόγων είναι η ευκαιρία της επόμενης δεκαετίας.

Eρμηνεία: It's the economy stupid.

Ενέργειες: Το να σορτάρεις μια απόδοση της τάξης του 3.2%, τι κίνδυνο μπορεί να εμπεριέχει; Να σου πάει στο 3%; Έστω. Αν όμως σου πάει στο 5.5% τι θα έχεις κερδίσει;

5) Ελληνική κεφαλαιαγορά: Ο κουρέας μου σήμερα με ρώτησε για την ΑΛΑΠΙΣ. Και κάποιος μου έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γράφοντας πως αγόρασε ΛΥΚ. (Παίρνω τα υπογλώσσια και συνεχίζω λοιπόν).

Ερμηνεία: Υπάρχει κάτι σε αυτήν την κυβέρνηση που σίγουρα δεν αρέσει στου ξένους. Φορολογικό καθεστώς είναι, δημοσιονομικό είναι, μακροοικονομικό είναι, υπάρχει ζήτημα και είναι πασιφανές. Αν εκείνοι φεύγουν, εγώ δεν έχω λόγο να μείνω. Αν όμως έπρεπε να μείνω τι θα έκανα;

Ενέργειες: Θα αγόραζα μετοχές επιχειρήσεων που μπορώ να τις "αισθανθώ". Ας πούμε το κατάστημα μιας αλυσίδας εισηγμένης στο ΧΑΑ είναι εύκολα επισκέψιμο. Μπορώ να δω τις τιμές και τον κόσμο που ψωνίζει. Αν υπάρξει κάμψη του τζίρου θα το διαπιστώσω εύκολα και θα πουλήσω από τους πρώτους. Αυτό πως μπορώ να το κάνω με μια τσιμεντοβιομηχανία; Δεν μπορώ να πάω εκεί και να δω τα φορτηγά που βγαίνουν. Συνεπώς: Εμπόριο και πάλι εμπόριο!

Αυτά προς απάντηση όσων μου έχουν στείλει τον τελευταίο καιρό επιστολές του τύπου: "Τι να κάνω αδελφέ" και "βοήθα σύντροφε".

Veritas Lex Tua.

7 σχόλια:

mc είπε...

Πολύ πρόσφατα ο Paul Tudor Jones είπε ότι είναι καλή εποχή για αγορά χρυσού. Δεδομένου του προφίλ του, άρρηκτα συνδεδεμένου με απόπειρες σύλληψης των αντιστροφών, με ξένισε αυτή η δήλωση, που δείχνει να μιλά για συνέχιση του trend του χρυσού.
Όταν ξέρεις να κάνεις κάτι καλά (και στην περίπτωση του αυτό είναι η αναζήτηση κομβικών σημείων), δεν σημαίνει ότι ξέρεις να κάνεις και κάτι άλλο καλά (στην προκειμένη περίπτωση οι σχηματισμοί συνέχισης).
Ερμηνεία: Είναι long στον χρυσό.
Διάγραμμα ροής: κάποιοι θα προσπαθήσουν να πάρουν τα σώβρακα άλλων.
Ενέργειες: Επειδή δεν ξέρουμε ποιοι - ποιων, αναμονή και επανεξέταση όταν βρεθούμε μπροστά σε σχηματισμούς ολοκλήρωσης.

Μετοχές: Το ράλι υπήρξε μεγάλο, μα εδώ και λίγους μήνες έχουμε δείκτες στα ψηλά και μετοχές που πέφτουν.
Ερμηνεία: Δεν υπήρξε ποτέ κρίση.
Ενέργειες: Κλείστε το χαζοκούτι και μετρήστε διαδρομές με ποσοστιαία και χρονικά κριτήρια από τους πυθμένες στις κορυφές και τούμπαλιν.

Top picks: shopping therapy στην χριστουγεννιάτικη αγορά, Βιέννη, Λουγκάνο, year end rally gambling.

ArTaXiA είπε...

Δεν γνωρίζω ούτε έναν αυτή την περίοδο που να είναι short στο χρυσό. Όλοι long είναι, οπότε αυτός ο Paul Mc Cartney/Tom Jones, γιατί να αποτελέσει εξαίρεση;

Από το σχολιό σου κρατώ ιδιατέρως τα top picks, όμως προηγουμένως πρέπει να μου βγουν μια-δυο κινησούλες γιατί το 2010 θα είναι δύσκολο και δεν θέλω να τρώω από τα έτοιμα.

Αναμονή και υπομονή, η αγορά μπορεί να κουράζει, αλλά πλέον δεν μπορεί να μας κρυφτεί.

Dimitris είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον

http://widerimage.reuters.com/timesofcrisis/

Να έχεις μια ευχάριστη Κυριακή

ArTaXiA είπε...

Εξαιρετικός σύνδεσμος Αλέκο! Σ' ευχαριστώ.

hippy είπε...

Άν θυμάμαι καλά από φέτος στις ΗΠΑ θα λειτουργήσουν 9 νέα εργοστάσια παρασκευής βιοαερίου (από καλαμπόκι κυρίως).Δεδομένου ότι τα αγροτικά εμπορεύματα -πλην ζάχαρης- ελάχιστα ωφελήθηκαν από την παρούσα άνοδο (έως καθόλου τα σιτηρά) δεν θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά ευννοημένα ?

ArTaXiA είπε...

Πικραμένη ιστορία τα "αγροτικά" Ηλία. Πάνω που ήταν έτοιμα για τη φούσκα τους το 2007-8, ήρθε η αναμπουμπούλα και τα πήρε και τα έριξε.

Έχω την αίσθηση πως επειδή τα "αγροτικά" είναι η ΚΛΩΝΚ και ο ΜΟΧΛ των εμπορευμάτων, η ώρα τους μάλλον θα αργήσει. Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα εν λόγω εργοστάσια που αναφέρεις. Πες μας και μας ποιες είναι, αν τις γνωρίζεις.

ArTaXiA είπε...

Αλέκο, σκέπτομαι διάφορα πράγματα κατά καιρούς και αυτό που αναφέρεις είναι ένα από αυτά. Νομίζω πως ανάλογα εγχειρήματα έχουν πάει άπατα διότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας είναι όλοι τζαμπατζήδες.

Αν μου βρεις 1000 άτομα που θα ήταν διατεθειμένα να ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ -ας πούμε 10€ μηνιαίως- για συμβουλές, εγώ σου στήνω ολόκληρο επενδυτικό site.