Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2008

Η Πλάνη του Bottom Fishing. Ένας Ακόμα Τρόπος για να Χαθεί Μια Περιουσία

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2008 11:14

Κάθε χρηματιστηριακή περίοδος έχει και τους αστέρες της. Στις περιόδους απομείωσης λάμπουν οι δυσκοίλιοι υπερήλικες με τα ματογυάλια που ράβουν την τακτική τους πάνω στην προσωπικότητα τους. Στις ατασικές περιόδους με έντονη μεταβλητότητα, την τιμητική τους την έχουν οι "swingers". Είναι οι ψυχαναγκαστικοί τύποι εξαιρετικής νοημοσύνης με την ανικανοποίητη libido. Στις ανοδικές περιόδους οι πρωταγωνιστές είναι οι "Deep Bottom Fishers".
Η ελληνική ιδιοσυγκρασία δένει γάντι με αυτήν την τακτική, η οποία συνίσταται στο να αυξάνει κανείς τη θέση του όσο οι τιμές πέφτουν. Οι Αμερικανοί το λένε "average down", οι Έλληνες "μουαγιέν". Ο Ελληνάρας "μουαγιέν" είναι ο ξερόλας με την SLK και το "Τσίβας" στο τραπέζι στο Γονίδη. Και επειδή στατιστικά, οι ανοδικές περίοδοι υπερκεράζουν τις πτωτικές στα χρηματιστήρια κατά 3.5 προς 1, υπάρχει πάντοτε χρόνος ώστε να αποκτήσει ο Ελληνάρας τη φαύλη ψευδαίσθηση πως είναι ο άρχων των αγορών. Σε αντίθεση με τους swingers που βγάζουν τα μάτια τους στις οθόνες όλη τη μέρα και τους σορτάκηδες που λόγω ψυχοσύνθεσης δρουν συντηρητικά, ο μουαγιέν είναι large φύση και θέση. Εξάλλου αυτά που έχει να κάνει σε καθημερινή βάση είναι πολύ λίγα, οπότε υπάρχει πεδίο και γαι νυκτερινές εξόδους και για τσάρκες με τα "κορίτσα" και για εγωπαθείς συγγραφές άρθρων σε blogs.
Στις ανοδικές αγορές υπάρχει μια ομορφιά. Κάθε διόρθωση είναι ευκαιρία για αγορές. Κάθε τέτοια αγορά στη συνέχεια, κερδίζει. Αρκούν τρεις με τέσσερις διορθώσεις για να τετραπλασιαστεί ένα κεφάλαιο. Το φυσικό περιβάλλον του Ελληνάρα. Πω-πω πόσο καλά τα καταφέρνει! Τι να λέμε τώρα... Κοντά στην κορυφή του κύκλου, η αίσθηση επιτυχίας που έχει ο μουαγιέν έχει στείλει το εγώ του στη στρατόσφαιρα. Εκεί είναι που παραμελούνται και το money management και το risk assesment. "Έλα μωρέ τώρα, διόρθωσε το μαγαζί 20% μπες και ψώνισε γιατί πάμε για νέα υψηλά στο β' εξάμηνο. Τι; Έπεσε κι άλλο 10%; Βάλε και κείνα που είχαμε για το δάνειο. Κι αν πέσει κι άλλο πάω ρέστα, το καρότσι της γιαγιάς και το μονόπετρο της Λίτσας."
Αυτααααααά είναι....
Μετά, όλως περιέργως προκύπτει πως δεν έχουμε διόρθωση, αλλά bear market. Κι ο μουαγιέν έχει βρεθεί αγορασμένος ως τα λαιμό στο μειον 20%, ενώ έπεται το χάος. Τα πράγματα σφίγγουν. Η ελλειματική ψυχοσύνθεση του Ελληνάρα δεν του επιτρέπει να παραδεχτεί το σφάλμα της τακτικής του. Ο εγωισμός του δεν τον αφήνει να κλείσει τη θέση. "Έλα μωρέ, πόσο να πέσει ακόμη; Το πολύ-πολύ να περιμένω λίγες εβδομάδες, άντε λίγους μήνες." Και περιμένει. Στο μεταξύ όμως οι ανάγκες τρέχουν. "Ρε αχαϊρευτε, πώς θα αλλάξουμε το αυτοκίνητο που χαλάει κάθε τρεις και λίγο, που έχεις βάλει όλα τα λεφτά στο μαγαζί;" λέει η γυναίκα. Και η γιαγιά θέλει πίσω το καρότσι της, συν φακελάκι για το γιατρό.
Τα υπόλοιπα τα έχουμε ζήσει. Τυχάρπαστοι περιφερόμενοι τύποι βρίζουν τους πολιτικούς, την κυβέρνηση, τον Μπους, τον Μπερνάνκε και όποιον άλλον έχουν εύκαιρο. Άλλοι δυστυχείς, αυτοκυρήσσονται "εγκλωβισμένοι" και παραιτούνται από κάθε ενασχόληση με το πάλαι πότε "ευαγές", ρίχνοντας γαμοσταυρίδια σε κάθε άκουσμα της λέξης χρηματιστήριο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα μεγαλύτερα φέσια στην ιστορία των αγορών έχουν προέλθει από αυτήν την τακτική του "Bottom Fishing". Όλοι οι κατ ευφημισμό "rogue" traders από τον Hamanaka και τον Leeson, ως τον φίλο μας τον Jerome πριν δύο εβδομάδες ήταν τύποι μουαγιέν. Όλοι τους άυξαναν τις θέσεις τους, όσο οι αγορές έπεφταν. Όλοι τους ήταν τόσο υπερφίαλοι εγωιστές που ήθελαν την αγορά να κινείται κατά τις βουλές τους κι όχι οι τους εαυτούς τους να κινούνται σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς.
Καμμιά άλλη τακτική δεν έχει προκαλέσει τέτοια κανόνια όπως το μουαγιέν.
Την επόμενη φορά λοιπόν -και δεν θα αργήσει αυτή- που θα ακούσετε τα κλασσικά "ρέει αίμα στους δρόμους", "πόσο να πέσει ακόμη;" "πάμε για πάνω τώρα" και "οι μετοχές είναι φθηνές", μην βάλετε εκείνη τη ρημαδοεντολή αγοράς. Θυμηθείτε τη φράση του Keynes. Eν ανάγκη χτυπήστε τη τατουάζ:

"Markets can stay irrational, more than you can stay solvent."

Δεν υπάρχουν σχόλια: